Tuesday, October 14, 2008

Hiina tõenäosused

„Tõenäosus üks miljonist realiseerub 50% juhtudest”
Terry Pratchett

Kui bridžiolümpia segapaaride turniiri mängib ühtekokku 116 võistkonda ja neist 2 on Eesti tiimid, siis milline on tõenäosus, et eestlased omavahel kokku juhtuksid? Esmapilgul võib näida, et mitte kuigi tõenäoline, ometi nii juhtus ja praegusel hetkel kõva maarjamaasisene madin käib.
Tundub et Euroopas tuntud tõenäosusteooria Hiinamaal ei kehti, siin on täiesti omad reeglid. Esimene näide sellest oli juba varem mainitud uskumatu lugu, kus nelja inimese vaheline 2 täringuga viskevõistlus võideti (või õigemini küll vist kaotati, kuna Katanis on esimesena mängu lülitumine pigem miinuseks kui plussiks) tulemusega 3, ehk siis visati ühe täringuga 2 ja teisega 1. Kõik ülejäänud võistlejad suutsid ainult 2 ühte.
Nüüd siis realiseerus Hiina tõenäosusteooria ka bridžiturniiri paarimisel. Ehkki tõele au andes tuleb siiski mainida, et säärasele loosile aitas kaasa Eesti tiimide sarnane koht turniiritabelis, kus meid eraldas kõigest üks punkt. Ja sellele ühele pulgale jõudmisele aitas omakorda kaasa tänane avavoor, kus meie tiim suure koosa sai ning sellega ka reaalsed edasipääsulootused minetas. Üks põnevamaid jagusid ka sellest matshist:
Mängid 6 risti, omades lauas

96
A95
A95
ES942

Ja käes
A8
KS
E7432
AK63

Avakäiguks tuleb pada kuningas. Kuidas mängida?

Nüüd siis järgneb analüüs, seega kes tahab ise välja mõelda, kuidas peab, on selleks viimane aeg.

Analüüs: kuna ruutus on kindel kaduja, siis paja tihi ära anda ei saa. Seega tuleb võtta ässaga, minna trumbiga lauda ja lõigata ärtut. Õnnestub. Ärtu kunn lahti blokkida, trumbiga lauda, ärtu ässale pada ja pada löök, elimineerides sellega mõlemad kallismastid, mis annab olulise lisašansi ruutus.
Nüüd on jäänud selline seis:
-
-
A95
942

-
-
E7432
A

Seega on 2 võimalust,
1) Tõmmata ruutu äss ja käia vastu emandat. See võidab alati, kui kuningas on ees, aga ka siis, kui duublis taga, kuna siis peab ta tihi saades käima topeltlööki.
2) mängida ruutu väike ja panna lauast 9. See variant võidab samuti alati, kui kuningas on emanda ees, kuna tihi saades on west (laua järel istuv mängija) sunnitud käima kuninga alt või jällegi topeltlööki. Lisaks on see plaan võitev, kui emanda taga on neljas kuningas - sest singel 10 või soldatiga tihi võttev west peab jällegi trumpamise ja äraviske võimaldama – või ka viies kuningas, kuna siis saab 9 lihtsalt tihi (selle vastu võib muidugi väita, et 5se mastiga paneks vastane 10 vahele, ehkki ka sel juhul saab seda tihi peetades lepingu võita).

Esmapilgul tundub duubel kuningale mängimine õigem (ehk siis ässa tõmme ja uus ruutu emandale), 5se masti 3-2 jagunemine olevat 68%. Nii sündis ka laua taga, paraku olid vastaste kaardid

KES4 107532
643 E10872
KS86 10
10 87

ja leping läks taha. Variandile 2 ehk neljandale (või viiendale) kuningale mängides oleks aga slämm koju tulnud.Aga kas väljamängija talitas õigesti? Muidugi mitte! Tema talitas eurooplastele tuntud tõenäosusteooria kohaselt, aga selleks ajaks pidanuks juba taipama, et siis tuleb talitada Hiina loogika kohaselt.

4 comments:

elin said...

Tore, et nii usinaste kirjutate. Ma kogu aeg loen ja Karmen ütles, et tema loeb ka. Annu, miks ei võinud Hiina reisi vindi lõvide blogis kajastada, ahh? Oleks seal hoopis elu käinud.. Mille jaoks see kabeklubiblogi üldse on?
Tervitan ja edu

Anonymous said...

Olin reedest saadik ilma arvutita ja nüüd lugesin kõik vahepeal kirjutatu hoolega järele. Mulle meeldis keisrinna palee jutust selle palliga lõvi tähendus. Muidu aga tuli teie jutte lugedes selline igahommikuse töölesõidu tunne - Pihel Indrek esiistmetel pakkumisi pähe õppimas ja mina tagaistmel tukkumas.
Sädeme sünnipäev sai edukalt õhtusse ja selle päeva tippsündmuseks oli Sädeme jaoks kindlasti Tuule kõne Hiinast. Kuigi ta ei ütelnud Tuule meelehärmiks pea ühetegi sõna, naeratas ta telefonile soojalt ja näitas telefoni suunas oma kingitusi. Hoiame homseks pöialt.
Kadi

Kadi

Tuul said...

Nii tore, et ikka lugejaid ka on. Tükk aega polnud keegi midagi kommenteerinud, arvasime juba, et olete meid siin kaugel maal unustanud.
See palli mängiv lõvi on neil vist väga oluline sümbol, oleme seda kohanud ka paljudes muudes kohtades - kasvõi selle sama hotelli ees, kus me söömas käime.
Segapaaride turna eilsed tulemused: esimesest voorust 5:25 kaotus (et seisu pingelisemaks muuta), ülejäänutest võidud: 19:11, 18:12 (teise Eesti võistkonna vastu), 24:6 ja 18:12. Hetkel siis umbes 30 koht 118 võistkonna arvestuses. Mängida veel kolm vooru, edasipääsu tagavast 16. kohast lahutab meid 10 vp-d.
Mul oli ka õhtu otsa hea tuju, kui olin Sädemega rääkida saanud.

Anonymous said...

> Kui bridžiolümpia segapaaride turniiri mängib ühtekokku 116 võistkonda ja neist 2 on Eesti tiimid, siis milline on tõenäosus, et eestlased omavahel kokku juhtuksid?

Seda on lihtne leida, kui eeldada, et
*) kõik paarid moodustatakse teineteisest sõltumatult ja võrdse tõenäosusega (st kõik paarid loositakse)
*) ühegi vooru loosimist pole veel teada (vastasel korral läheks täpse vastuse leidmine väga raskeks, ma arvan).

Kuna toimus 15 vooru ja igas voorus mängid erineva võistkonnaga, siis nendel eeldustel on tõenäosus et võistkond A läheb turniiri jooksul vastamisi võistkonnaga B täpselt 15/115 ehk tsipa üle 13%.