Saturday, October 11, 2008

Kergemeelse keisrinna suvepalee

Täna hommikupoolikul külastasime Pihla ja Indrekuga hiina keisrite suvepaleed. Tegemist oli järve ümber asuva pargiga, kus oli palju erinevaid majakesi ja paviljone, kus hiina keisrid Pekingi suvekuumuse eest varju otsisid. Park rajati 1750. aastal, kuid pärast seda on see mitu korda maatasa tehtud, muuhulgas panid inglise-prantsuse väed selle 1860. aastal põlema. Pargi taastas 19. sajandi lõpul leskkeisrinna Cixi.

Nimetatud daam oli madalat päritolu konkubiin, kes kuidagi keisrinnaks tõusis ning pikalt valitses, hoides konkurente troonile vanglas luku taga. Cixi armastas lõbutsemist ja ilusaid asju ning kulutas suvepalee taastamise peale kogu raha, mis oli mõeldud mereväe tugevdamiseks. Näiteks ehitati mereväe rahade eest suvepaleesse marmorist ja värvilisest klaasist hiiglaslik laev, mida hiinlased ise lollide laevaks nimetavat, kuna see mõttetu raiskamine viis Hiina mereväe haleda lüüasaamiseni sõjas jaapanlastega. Marmorlaev pidi sümboliseerima Qingi dünastia kivikõvadust ja igikestvust. Väidetavalt viis aga just viimase Qingi keisrinna ekstravagantsus keisritesoo hukuni. Tänapäeval muidugi toob keisrinna park hiinlastele turismi abil korralikult sisse.

Iga majake pargis oli rohkelt kaunistatud igasuguste värviliste joonistuste ning pisikeste kujudega. Kõik hooned kandsid kõlavaid nimesid, näiteks „vooruste pühitsemise koda”, „õnne ja pikaealisuse koda”, „kuu kutsumise värav”, „unustatud ihade ja pilvedega koosolemise paviljon” ja nii edasi. Järve kaldal kõrgus „Buddha lõhna torn”, mille otsa me ka ronisime ning kust väga ilus vaade avanes. Tornis istus tõepoolest ka kuuesaja aasta vanune hiiglaslik Buddha kuju, kellel oli umbes 30 kätt ja päid ka terve hunnik üksteise otsas.

Paleeväravate ees seisis kaks suurt lõvikuju, millel pidi olema väga oluline sümbolistlik tähendus, mis oli ka tutvustavas brožüüris ära toodud. Üks lõvi hoidis käppa väikese lõvipoja peal. Selle tähenduseks oli: vanadusega koos on alati ka noorus. Teine lõvi hoidis käppa palli peal. Selle tähenduseks oli: lõvi mängib palliga.

Hoonetes sees demonstreeriti iidse hiina varandusi, mis meile suuremalt jaolt vanade taldrikute mulje jätsid. Eraldi tasu garanteeris sissepääsu traditsioonilisele ostutänavale, kus müüjad pidada olema vanaaegsetes riietes. Müüsid nad paraku aga tavalist turistikraami. Natuke ostsime kingitusi, aga rohkem tegelesime agressiivsete müüjate eest ärajooksmisega. Kailule saime sealt hästi ägeda sünnipäevakingi. Aga me ei ütle, mis see on, sest siis on üllatus.

No comments: